Vindsrenovering ger dig nya utrymmen

Vindsutrymmet i ditt hus är ofta en plats som bara används för överblivna möbler och trassliga juldekorationer. Med lite omtanke och snickarglädje kan det bortglömda utrymmet bli ett rum att leva och vistas i. Kanske har din fastighet en vind som du kan köpa och utnyttja. Så om du känner att du bor lite trångt eller letar efter ett större hem, glöm inte bort vinden.

 1. Hur mycket kostar det att renovera vind?
 2. Hur lång tid tar det att genomföra en vindsrenovering?
 3. Vad ska jag tänka på innan jag börjar med min vindsrenovering?
 4. Leverantörer, tips & inspiration
 5. Vad ska jag tänka på under renovera en kallvind?
Ange vad behöver du hjälp med och fyll i formuläret och boka online för en gratis offert förfrågan
Vindsrenovering

Vindsrenovering kostnad

Hur mycket kostar det att renovera vind?(renovera en fuktskadad vind)

Det går naturligtvis inte att säga på raken hur mycket en vindsrenovering kommer gå på, men i grova drag finns det naturligtvis riktlinjer att följa. Den viktigaste aspekten är att först ta reda på varifrån och hur mögel har uppkommit samt hur du vidtar åtgärder så att problemet inte ska återuppstå om du fått bort bekymret. Många som köper ett renoveringsobjekt, kan i många fall också vänta sig 10-15 % högre kostnader än vad de räknat med. Allt beror givetvis på hur omfattande skadorna är samt hur stor yta vinden har.

För ett medelstort hus/en medelstor villa brukar kostnaden ligga mellan 10 000 – 15 000 kronor. Per kubikmeter blir det cirka 180 – 600 kr. Då är det enbart isoleringen som är medräknat. Ska du dessutom bygga innerväggar, regla upp, dra in kablar, måla om golv etc – ja då kan du räkna med en grov prisuppskattning på runt 8000 – 10 000 kr/m2. Har du till exempel en vind på 20 kvadratmeter,  kan kostnaden landa på 150 000 kronor och uppåt. Dock skiljer sig prisuppgifter åt beroende på vindens skick, ålder samt vilken firma du vill anlita (om hjälp är aktuellt för dig). Begär alltid in offerter från ett flertal firmor innan du bestämmer dig. Se även till att kolla upp vederbörandes omdöme och referenser och skriv en punktlista på allt du vill ha åtgärdat. En sådan lista vid en vindsrenovering kan exempelvis se ut såhär.

 • Beställa en fuktmätning från Anticimex
 • Avlägsna gammal isolering
 • Sanera mögel
 • Sätta dit ny isolering av mineralull, lösull eller glasull
 • Dra nya elkablar
 • Bygga innerväggar (antalet väggar inräknat)
 • VVS-arbete
 • Målning av väggar och/eller golv
 • Sätta in ett fönster

du kan använda dig av ROT-avdraget vid en vindsrenovering

Vindsrenovering

Har du en strikt budget att hålla dig till men lutar ändå åt att anlita en firma som sanerar din vind och gör den som ny? Då kan vi glädja dig med att du kan använda ROT-avdraget och få ett avdrag på 30 procent. Detta blir en hel del pengar i slutändan som du kan använda till annat. Låt säga att kostnadsofferten från en firma ligger på 40 000 kronor för att sanera mögel. Din del blir då ”endast” 27 500 kronor när ROT har dragits av. Tyvärr ingår sällan mögelsaneringar och andra skador på vinden i vanliga försäkringar, vilket gör att du får betala kalaset själv i många fall.

En annan sak att ha i åtanke är att den slutgiltiga invändiga arean efter en vindsrenovering kan variera beroende på vilken isoleringsmetod man tillämpar. Prestigo använder en metod där du kan tjäna mellan 1-2 kvadratmeter mer golvyta på ett rum som ska bli 5x5m. Vi hjälper dig att få så stor yta som möjligt av din vind genom att använda en av marknadens bästa isoleringsmaterial. Då blir u-värdet (ett värde på hur mycket värme som släpps genom) på ytterväggarna lågt trots en tunnare väggkonstruktion än normalt. Även om metoden är något dyrare kommer du förmodligen tjäna igen det då priset per kvadratmeter golv brukar hamna på mellan 15.000:- och 20.000:- inkl moms innan ROT-avdrag. Vindar kan var små och trånga, därför är varje extra kvadratmeter guld värd.

Vindsenovering tid

Hur lång tid tar det att genomföra en vindsrenovering?

Innan du börjar med att slå ut väggar och riva tak så gör du bäst i att kolla med din bostadsrättsförening så att det är okej att genomföra en vindsrenovering (om du inte äger ditt hus förstås).

Ta också in en offert från en byggfirma innan du svingar släggan så det inte blir några överraskningar. I offerten bör ingå inköp av ny vind, vilka bygglov som krävs samt en kostnadskalkyl. Se också till att planera i tid då bygglov och andra handlingar kan ta tid att få godkända. Tänk på att om du bor i radhus/kedjehus eller bostadsrättsförening så är brandklassningen av det nya utrymmet ett krav. Vi på Prestigo hjälper gärna till med både byggkalkyl och bygglovshandlingar. ”Glöm inte att kolla med din Bostadsrättsförening!” Några andra saker att tänka på innan du renoverar din vind är att kontrollera om befintligt VVS- och elsystem kommer att räcka för en utbyggnad. Viktigt är även att inspektera taket innan vindsrenoveringen. Vi på Prestigo hjälper gärna till med att kontrollera att taket är i ett bra skick och att det inte läcker in efter att renoveringen är klar.

Vindsrenovering

Nöjdhetsgaranti!

Vi vill att våra kunder ska känna sig trygga med sitt val av Fintrent och därför erbjuder vi alla våra kunder 100 % Nöjd kund garanti.

Vindrenovering tips

Vad ska jag tänka på innan jag påbörjar med vindsrenovering?

vilka möjligheter finns?

Är du husägare och har en vind som du funderar på att renovera? En oinredd vind kan dra till sig både fukt- och mögelskador – speciellt i gamla hus där den har försummats. Att renovera din vind bidrar inte bara till att du skyddar resten av huset från fukt i viss mån  – du får även chansen att inreda ett helt nytt rum som kan komma till stor nytta.

Har du under en längre tid sneglat uppåt vinden och tänkt på att du borde ta itu med en grundlig renovering av den? Då ska du inte vänta utan sätta igång så snart som möjligt. Eftersom vinden ligger närmast taket, drabbas den lätt av fukt och mögel som i sin tur kan leda till omfattande skador. Ju längre tiden går, desto mer alarmerande kan skadorna te sig och till slut står du där med ett monsterarbete framför dig. Vi ska i den här artikeln tipsa om vad du bör tänka på inför din vindsrenovering samt inom vilka kostnadsramar du kan vänta dig att hamna.

Se över din vind titt som tätt

Tyvärr är det lätt att glömma bort vinden när resten av huset är varmt och gott och ordet ”vind” mest väcker spöklika känslor där tomhet och mörker frodas. Men genom att ge lite extra kärlek även till husets mörkaste vrår, gör att ditt hus både mår bättre och din trivsel ökar. Har du ett nybyggt hus, så är du säkert relativt insatt i hur vindens isolering är gjord. Om du emellertid är en stolt ägare av ett gammalt hus där väder och vind har satt sina spår på ditt hus översta punkt – gäller det att vara uppmärksam. Fukt och mögelsvampar kan bli objudna gäster som tar lång tid på sig att säga adjö. Om du ignorerar deras intrång så kan det stå dig dyrt i slutändan. Se därför till att regelbundet se över din vind – speciellt om det är en kallvind. Väljer du istället att inkludera vinden i resten av ditt hus istället för att låta den vara ett mörkt bihang – så är möjligheterna stora att ditt nya rum skänker mycket glädje.

Vad ska du använda vinden till?

Den första frågan du bör ställa dig är vad du ska ha vinden till. När du ändå är på gång att renovera upp din vind, så gör du det också säkerligen för att ha ett syfte. Denna fråga är särskilt viktig att ställa sig eftersom du måste veta hur och var dina elkablar ska dras. På så vis kan du göra det enkelt för dig och dra kablarna rätt redan från start. Viktigt är att det blir ordentligt gjort av en yrkesman – elkablar ska man inte leka med hur som helst på egen hand. Arbete som innefattar elektricitet måste dessutom göras av auktoriserad elinstallatör, enligt lag.

Om du ska vistas mycket på vinden, är en ny innervägg ett faktum och när du ändå är i färd med att bygga den, så bör du se över kabeldragningar från första stund. Tänk efter om du vill ha vinden till ett lekrum, sovrum, hobbyrum eller liknande och planera din renovering utifrån det.

Gör ditt hus mer klimatsmart med en tilläggsisolerad vind

Istället för att byta värmekällor med jämna mellanrum som kan ge upphov till ojämna temperaturer på vinden, så är det faktiskt bättre att isolera vinden på bästa sätt. Bara detta moment gör att resten av huset blir mer energieffektivt. Att tilläggsisolera ger ett varmare inomhusklimat på vintern och ett svalare hus på sommaren. En välisolerad vind sänker dina uppvärmningskostnader med upp till 25 procent. Om inte detta är en anledning till att gå upp på vinden och börja ta hand om den, vad är då skäl nog?

Om du ska vistas mycket på vinden, är en ny innervägg ett faktum och när du ändå är i färd med att bygga den, så bör du se över kabeldragningar från första stund. Tänk efter om du vill ha vinden till ett lekrum, sovrum, hobbyrum eller liknande och planera din renovering utifrån det.

Isolering av vinden – ger ytterligare ett rum och håller fukten borta

Vid isolering av vind krävs det en grundlig planering så att allt går rätt till. Den viktigaste punkten här är att ha en bra ventilation mot yttertaket. Detta eftersom det annars kan skapas kondens som orsakar fukt och mögel senare. Fuktskador orsakas av den varmare inneluften som möter den kalla yttre luften och skapar kondens. Därför är det viktigt att ha en luftspalt mellan isolering och yttertakspanel. Helst ska denna spalt vara mellan 30-50 mm bred. Undvik att sätta dit isoleringsmaterial vid takfoten – det gör att ventilationen inte fungerar som den ska och kan ge upphov till fler mögelskador. Med rätt isolering kan du få ett riktigt dröm rum under takåsarna, där du kan inreda precis som du behagar.

Glatt uppåt vinden och tänkt på att du borde ta itu med en grundlig renovering av den? Då ska du inte vänta utan sätta igång så snart som möjligt. Eftersom vinden ligger närmast taket, drabbas den lätt av fukt och mögel som i sin tur kan leda till omfattande skador. Ju längre tiden går, desto mer alarmerande kan skadorna te sig och till slut står du där med ett monsterarbete framför dig. Vi ska i den här artikeln tipsa om vad du bör tänka på inför din vindsrenovering samt inom vilka kostnadsramar du kan vänta dig att hamna.

Vindsrenovering leverantörer, tips & inspiration

Nedan finner du ett par tips på vart du kan börja för att hitta inspiration inför din vindsrenovering:

 • Kakelspecialisten – Har Sveriges största showroom i Årsta där finner man ett brett utbud av kakel, klinker och inredning. Samt väldigt kompetent personal. Bra ställe att börja för din renovering i Stockholm.
 • Konradssons Kakel – Beläget i Bromma, vid Bromma Blocks, och här finns det mesta du behöver för din badrumsrenovering.
 • Badrumsspecialisten – Butik i centrala Stockholm på Birger Jarlsgatan 55. Större fokus på premiumprodukter.
 • Houzz: Ett community för inredning & design. Här kan du hitta massa inspiration och skapa egna idéböcker för ditt projekt.
 • Bertazzoni: Kända för sina karakteristiska gasspisar, men säljer allt du behöver till ett kök.
 • tretti.se: Försäljare av vitvaror online med konkurrenskraftiga priser.
 • Elgiganten: Återförsäljare av vitvaror med ett brett sortiment.
 • Svenska Stengruppen: Familjedrivet bolag med lång erfarenhet. Hög kvalitet i deras produktutbud, riktigt bra service och många valmöjligheter. Säljer även produkter från populära Bricmate.
 • KVM – Med fysisk butik i centrala Stockholm finner du det mesta du behöver för ditt golv. Väldigt kompetent personal.
 • Svenska Stengruppen: Familjedrivet bolag med lång erfarenhet. Hög kvalitet i deras produktutbud, riktigt bra service och många valmöjligheter. Säljer även produkter från populära Bricmate.

Att tänka på Vindsrenovering

Vad ska jag tänka på under renovera en kallvind?

Än så länge har denna artikel främst fokuserat på att renovera en vind som ska vara till nytta för de boende. Men det förekommer också många hus där vinden endast ska agera kallvind. Även en sådan måste få sig ett ansiktslyft när den börjar bli till åren. Kallvindar är helt enkelt en vind där det inte är tänkt att någon ska befinna sig. Dock måste ett sådant vindsutrymme också vara skyddat och väl isolerat så att fukt- och mögelskador inte letar sig vidare till resten av husets skrymslen och vrår. En mycket lönsam metod är att isolera vindsbjälklagen – dock inte för mycket då det kan ge motsatt effekt. Isoleringen här bör inte överstiga 30 centimeter. Kallvinden utgör oftast den största enhetliga ytan och värmen från resten av huset strömmar uppåt mot taket. Som du säkert förstår behövs således en rejäl isolering.

Vindsrenovering – tre steg

1- Det allra första du bör göra är att kontrollera om din kallvind behöver tilläggsisoleras – helt eller delvis. Då rekommenderas lösull som bästa material. Ett tips är att använda en tjocklek på isoleringen som motsvarar den dubbla ytterväggen. Detta moment är oftast inte speciellt dyrt om du jämför med priserna för att inreda en vind helt och fullt. Ofta brukar summan gå på mellan 10 000 – 15 000 kronor, enbart för en isolering – men priset kan variera.

2- När du tilläggsisolerar måste du dessutom kontrollera takkanterna. Detta kan ses som steg två. Om det inte finns ett tillräckligt effektivt vindskydd i väggen mot takkanterna, så måste detta kompenseras med en vindavledare. Denna bör avslutas minst 150 mm ovanför isolerskiktet med en ventilation till luften utomhus. Syftet med en vindavledare är att den ger en god ventilation på vinden och fungerar även som lufttätare mellan yttervägg och tak.

3- Som ett sista steg är det också bra att ge taket en omgång genom att se över reparationer och byten. För det första bör du kolla om tegelpannorna gör sitt jobb eller om det läcker in någonstans. I vissa fall kan du till och med vara tvungen att renovera ditt tak.